Eu vreau să mă sinucid.”
E șocant să auzi aceste cuvinte! Sunt cuvinte îngrozitoare ce pot fi exprimate de un prieten sau membru de familie pe care nu dorești să îl pierzi. Simți oroare numai la apariția acestui gând. Cum e posibil ca ei să dorească să moară?

Cât de îngrozitor n-ar suna aceste cuvinte pentru urechile tale, totuși, prin intermediul lor persoana dragă îți oferă un dar: acces spre trăirile sale interioare. Spunându-ți ca ar vrea să moară, îți oferă oportunitatea să o ajuți.

Ceea ce vei spune în continuare, devine foarte important. Aceasta îl poate determina pe prieten ori membrul de familie să-ți permită mai mult să pătrunzi în profunzimea trăirilor sale, sau opusul – să-ți închidă ușa spre interiorul său.

De la sine înțeles că ești copleșit de emoții și de multe gânduri – unele utile, alte mai puțin.

În cele ce urmează, sunt prezentate 10 răspunsuri obișnuite, care însă, fiind folosite, au un efect negativ asupra celui ce le aude. E bine să începem cu un avertisment: aceste afirmații,  în linii generale exprimă o judecată și pot avea ca efect reacția de înstrăinare. Dar, în dependență de context unele persoane ar putea răspunde pozitiv la cel puțin una din ele.

  1. Cum ai putut să te gândești la suicid? Viața ta doar nu e chiar atât de grea!” Probabil pe din afară, viața persoanei suicidare nu pare chiar ”așa de rea”. Durerea este ascunsă în interior. În acest caz, pentru persoana suicidară ar fi de un mare ajutor să se simtă înțeleasă. Acest gen de afirmații comunică neincredere și judecată, și nicidecum înțelegere.
  2. ”Nu te-ai gândit că aș fi fost devastată dacă îți puneai capăt zilelor? Cum ai putut să te gândești să mă rănești în felul acesta?” Cel drag deja se simte mizerabil. Ridicând la culme sentimentele de vină nu-l vei ajuta să se refacă, să se simtă înțeles sau motivat să-ți împărtășească mai multe despre ceea prin ce trece.
  3. ”Suicidul este un act egoist.” Această afirmație insuflă mai multă vină. În acest caz, un aspect al acestei situații capătă o importanța aparte: multe persoane care iau în considerație suicidul ca alternativă pentru viața lor, gândesc de fapt că continuând să trăiască, ei sunt o povară pentru familia lor. Astfel că, în starea de dificultate sau posibil chiar de tulburare mintală în care se află, ei simt că i-ar ajuta pe cei dragi în momentul în care i-ar elibera de povara prezenței sale.
  4. ”Suicidul este un act de lașitate”. Această afirmație inspiră rușine. De fapt nici nu prea are sens. Cele mai multe persoane experimentează frica de moarte. În timp ce am ezita să numim suicidul un act de curaj, depășirea fricii de moarte nu poate fi numit chiar un act de lașitate.
  5. Tu nu ai făcut aceasta intenționat! Tu nu vrei să mori de fapt”. Aceste cuvinte sunt exprimate adesea din cauza anxietății sau fricii, dar în esență mesajul transmite o atitudine de desconsiderație față de persoana în cauză. E mai bine să presupui din start că cuvintele ei exprimă cu adevărat dorința de a muri. Disconsiderația mesajului unei persoane suicidare are potențialul de a răni mult mai mult decât dacă ai lua în serios mesajul unei persoane nesuicidare. Atunci ar fi mai bine să luăm în serios cuvintele orăcărei persoane!
  6. ”Tu ai atâtea pentru care să trăiești!”. În anumite contexte, acest gen de afirmații ar putea servi drept un memento liniștitor al speranței și abundenței. Dar pentru multe persoane ce se gândesc la suicid, care în genere simt că nu au pentru ce trăi, această remarcă poate transmite o absență profundă a înțelegerii.
  7. ”Lucrurile ar putea sta și mai rău!” Da, lucrurile ar putea să stea și mai rău, dar recunoașterea acestui fapt nu inspiră de loc speranță sau bucurie. Acest aspect ar putea fi comparat cu două persoane ce sunt înjunghiate – una în piept și alta în picior. E cu mult mai rău să fii junghiat în piept, dar aceasta nu face să dispară durerea celui junghiat în picior. Doare, și încă tare mult! Chiar dacă cei care se gândesc la suicid au multe lucruri frumoase în viața lor, chiar dacă viețile lor ar putea arăta mult mai rău, ei oricum pot experimenta o stare insuportabilă care îi face să-și dorească să moară.
  8. ”Alți oameni au probleme și mai grave ca ale tale, dar ei nu se gândesc să-și pună capăt zilelor!” E adevărat! Și persoana suicidară, cu toată rușinea, dar cu siguranță că a luat acest aspect în considerație. Cei ce-și doresc doresc să moară, adesea se compară cu alții. Ei pot trăi sentemente dureroase de insuficiență și că sunt plini de defecte și imperfecțiuni. Tendința de a se compara cu alții care se descurcă mult mai bine ca ei nu face decât să le agraveze auto-condamnarea.
  9. ”Suicidul este o soluție permanentă la o problemă temporară!” Problema cu această afirmație e că transmite că suicidul ar fi o soluție permanentă, și da – o soluție. Cel puțin ar fi  recomandabilă schimbarea cuvântului ”soluție” cu ”acțiune” sau ”act”, cel puțin pentru a evita ideea că suicidul într-adevăr rezolvă problemele. În o așa situație, un scop realist pentru cineva ar fi să învețe să facă față problemelor și să trăiască o viața plină de sens în ciuda lor.
  10. ”Vei merge în iad dacă te sinucizi!” Cel drag ție probabil că s-a gândit deja la această posibilitate. Posibil că el nici nu crede în existența iadului. Posibil că consideră că dumnezeul în care crede va ierta suicidul lui. Necătând la aceasta, dorința de a muri rămâne. Spunându-le că vor merge în iad ar putea intensifica și mai mult sentimentele de înstrăinare.

Și iarăși, oricare din aceste afirmații, sau chiar toate aceste gânduri și acțiuni menționate mai sus ar putea să îți vină în minte. Aceasta nu înseamnă că greșești sau că ești rău din cauza că reacționezi în acest fel.

În cele din urmă nu ești decât un om. Te poți simți furios, rănit și trădat. Nu poți controla gândurile și emoțiile ce izvorăsc în interiorul tău. Poți controla doar ce spui sau faci ca reacție la gândurile și emoțiile ce le experimentezi.

Când o persoană îți mărturisește gândurile despre suicid cu care se confruntă, cuvintele și acțiunile tale o pot ajuta să simtă mai puțină singurătate și ca rezultat să capete speranță.

Întrebări utile pe care poți să ți le pui în această situație sunt: ”Cum ar putea ajuta această persoană ceea ce eu doresc să-i spun? Ar putea-o răni în vre-un fel?”

Răspunsul tău poate crea diferența între o persoană care se simte judecată și chiar mai singură, sau acceptată și înțeleasă.

Ce pot face dacă am spus astfel de masaje deja?

Presupun că dacă am încheia articolul de față aici, aceasta ar provoca multe frustrări în mintea celor care au reacționat deja în moduri care nu au fost în mod deosebit suportive sau pline de înțelegere.  Cel mai probabil că au fost copleșiți de frică și neliniște când au auzit pe cel drag exprimând dorința de a muri.

Această frică și anxietate sunt ușor de înțeles. La fel sunt și reacțiile menționate mai sus. Dar ce poți face când cuvintele spuse nu mai pot fi luate înapoi?

Sfatul nostru? Încearcă încă o dată! Mergi din nou la cel drag și poți spune că realizezi că ceea ce ai spus nu sună încurajator, că ești speriat de ideea morții lui prin suicid, dar dorești să lași de o parte fricile tale și să încerci să înțelegi mai bine dorința lui de a muri. În acest fel poți oferi o ureche care ascultă, să fii un sprijin în zbuciumul lui, un aliat gata să-l ajute să simtă mai puțin singuratatea și disperarea.

Apoi ar putea fi util să pui cea mai importantă întrebare din toate: ”Cum aș putea să te ajut?”

 

 

 

10 lucruri ce nu trebuie spuse unei persoane ce se confruntă cu gânduri suicidare
Etichetat pe:        

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *