În societatea modernă actuală, apelarea la ajutor profesionist din partea unui psiholog este supusă stereotipurilor. Prejudecăţile şi clişeele din jurul nostru pot fi adesea un impediment. Însă în ultima perioadă poate fi observată o îmbunătăţire în acest sens. Apelarea la ajutorul psihologului devine câte puţin exact soluţia care şi ar trebui să fie – cea de ajutor. Mai jos vreau să-ţi prezint zece motive şi semne ca să apelezi la un psiholog:

  1. Tot ce simţi în interiorul tău este foarte intens. Să simţi şi să trăieşti emoţii puternice este absolut normal. Momentul în care ar trebui să-ţi pui întrebări este atunci când emoţiile şi trăirile tale devin foarte greu de gestionat şi controlat. Şi anume cu gestionarea emoţiilor şi te poate ajuta un psiholog.

 

  1. Ai suferit o traumă şi nu poţi înceta să te gândeşti la ea. Atunci când cineva apropiat ţie moare, atunci când pierzi pe cineva drag ţie, când pierzi locul de muncă etc., pentru mulţi oameni poate fi destul de greu de depăşit. Depăşirea situaţiilor de criză este specialitatea psihologilor.

 

  1. Suferi, destul de des, de dureri de cap, dureri de stomac, ai imunitatea scăzută etc. Cercetările şi studiile din ultimul timp arată că stresul se poate manifestă şi sub forma problemelor de ordin fiziologic, cum ar fi durerile de cap, de stomac, răceala frecventă şi altele. În aşa cazuri psihologul te poate ajuta să înţelegi mai bine ce se întâmplă cu tine.

 

  1. Foloseşti droguri şi medicamente pentru a face faţă. Dacă în ultimul timp bei mai des, foloseşti diferite preparate şi medicamente pe care înainte nu le foloseai cu aceeaşi frecvenţă, este momentul potrivit să ceri ajutor.

 

  1. Nu reuşeşti să faci faţă la şcoală, universitate, serviciu. Schimbări în viaţa profesională şi socială sunt şi ele un semn al problemelor de ordin emoţional şi psihologic. Dacă nu reuşeşti să te concentrezi la fel ca înainte, atenţia ta este mult prea divizată, psihologul poate fi un prim pas spre îmbunătăţire.

 

  1. Nu te mai pasionează aceleaşi lucruri ca şi înainte. Atunci când nu mai eşti pasionat de orele de dans pe care le aşteptai cu nerăbdare, nu mai eşti interesat să ieşi în oraş cu prietenii etc., ar fi bine să ceri ajutorul unui profesionist, deoarece izolarea de tot este un semn al unei crize peste care poţi trece dacă primeşti asistenţa necesară.

 

  1. Relaţiile tale trec printr-o pasă proastă. Stresul emoţional, criza şi starea de depresie pot avea influenţă asupra relaţiilor cu oamenii importanţi din viaţa ta. Şi deşi la momentul de faţă poate părea lipsită de importanţă, relaţia cu oamenii din jur la care ţii este ceva ce nu vrei să rupi şi să distrugi.

 

  1. Prietenii şi oamenii din jur ţi-au spus că îi îngrijorezi. Uneori prietenii tăi şi oamenii din jurul tău pot vedea lucruri care ţie îţi scapă şi din altă perspectivă. Ar fi bine să le iei în calcul.

 

  1. Tot ce ai încercat până acum nu pare să te ajute. Acesta este un moment când psihologul poate face mai multe pentru tine decât poţi tu singur.

 

  1. Nu mai reuşeşti să realizezi nimic în viaţa ta. Fiind stresat, depresat sau trecând printr-o criză emoţională poate influenţa puternic viaţa ta de zi cu zi. Ajutorul profesionist din partea unui psiholog poate fi barca ta de salvare şi recuperare.

 

Ţine minte, important este să fii conştient de faptul că apelarea la ajutor nu te face nebun, la fel cum nu te face slab sau neajutorat. Din contra, te face puternic, deoarece ai curajul să recunoşti că există o problemă şi eşti gata să o înfrunţi.

Sunt Liane, şi prin intermediul articolelor plasate aici voi încerca să te familiarizez cu unele noţiuni ce ţin de sănătatea mentală. Dacă ai unele idei şi vrei să scriu despre ele, sau dacă te interesează un anumit subiect despre care ai vrea să afli mai multe, contactează-mă la liane@pentruviata.md – sunt deschisă oricăror idei şi sugestii!

Dacă te simţi singur şi ai nevoie de cineva pentru a vorbi, nu ezita să iei legătura cu noi pe chat-ul anonim (îl găseşti în colţul dreapta-jos pe website-ul www.pentruviata.md). Ne poţi contacta în zilele de lucru între orele 19.00-21.00, iar specialistul nostru îţi va răspunde mereu, căci nu eşti singur!

10 situaţii în care merită să apelezi la ajutorul psihologului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *