Cu siguranță că obișnuim să aplicăm un bandaj când ne tăiem, sau luăm antibiotic pentru a trata o infecție. Corect? Nici nu se discută! De fapt întrebări ar putea să apară în cazul în care nu am aplicat primul ajutor când a fost necesar. De ce atunci acest lucru nu este valabil și în cazul sănătății noastre mentale? Se așteaptă doar ”să trecem„ peste rănile psihologice – în timp ce oricine a trecut prin chinul gândurilor ce însoțesc respingerea sau prin agonia unui eșec, poate ușor recunoaște că rănile emoționale pot mutila la fel de dureros ca si cele fizice. Noi avem nevoie să învățăm a practica primul ajutor emoțional. Avem aici 7 moduri de a o face:

1. Acordă atenție durerii emoționale – recunoaște-o când apare și ai grijă să o tratezi înainte de a simți că te inundă în întregime.
Organizmul dezvoltă o senzație de durere fizică pentru a ne alerta că ceva nu este în regulă și respectiv e necesar să ne ocupăm de aceasta. Același lucru e valabil și pentru durerea emoțională. Dacă emoția unei respingeri, eșec sau dispoziție proastă persistă fără schimbări, înseamnă că am suferit o rană emoțională și este nevoie să fie tratată. De exemplu, singurătatea poate acționa devastator asupra sănătății noastre psihologice și fizice. Respectiv, când tu, un prieten al tău sau o persoană iubită se simte emoțional izolată, este necesar de a trece la acțiune.

2. Redirecționează reacția instinctivă ce o ai atunci când eșuiezi.
Natura rănilor emoționale face ușor ca una să conducă spre o alta. Eșecul ne poate adesea determina să ne concentrăm pe ceea ce nu putem în loc de ceea ce putem. Respectiv, acesta va face mai puțin probabil reușita rezultatului nostru cel mai bun, fapt ce ne va conduce să fim și mai concentrați pe neajunsurile noastre și ciclul va continua tot așa. Pentru a opri acest tip de spirală emoțională distructivă, este necesar să învățăm a ignora reacția ”instinctivă” post-eșec de neajutorare și demoralizare și să facem o listă a factorilor pe care îi putem controla dacă ar fi să încercăm din nou. Spre exemplu, ne putem gândi despre pregătire și planificare și cum am putea să le îmbunătățim pe fiecare din ele. Acest tip de exercițiu ne va reduce sentimentele de neajutorare și ne va îmbunătăți șansele pentru un viitor succes.

3. Monitorizează-ți și protejează-ți stima de sine. Când te simți ca și cum te pui singur la pământ, ia-ți un moment pentru a manifesta compasiune față de sine.
Stima de sine e asemenea unui sistem imunitar emoțional care ne protejează împortriva durerii emoționale și crește nivelul rezilienței afective. Luată ca atare, devine foarte important să o monitorizăm și să evităm a ne pune la pământ, mai ales când deja suntem în plină durere. Când simțim că suntem critici cu noi înșine, este bine să facem următorul exercițiu: ”imaginează-ți un prieten apropiat care e frustrat din cauze similare cu ale tale și scriei un email prin care exprimi compasiune și susținere. Apoi citește emailul. Acelea sunt mesaje ce ar trebui să ți le spui ție însuți”.

4. Când gândurile negative te copleșesc, întrerupe-le cu distrageri pozitive.
Când în mintea noastră reaudiem continuu gânduri cu referire la evenimente stresante fără să căutăm a elabora noi idei sau fără a încerca să rezolvom problema – nu facem altceva decât să le clocim. Și aceasta, în special când devine o obișnuință, poate conduce la o durere psihologică mult mai adâncă. Cel mai bun mod de a întrerupe o frământare nesănătoasă de gânduri este să ne distragem angajându-ne în sarcini ce necesită concentrare (de ex. Sudoku, completarea unei integrame, încercarea de a ne aminti numele colegilor din clasa V-a etc.). Studiile în domeniu demonstrează faptul că chiar și o distragere de 2 minute ne poate ajuta să reducem impulsul de a ne focusa în mod nesănătos pe aspecte negative.

5. Descoperă sensul durerii prin care treci.
Pierderea și durerea sunt parte integrantă a vieții, dar pot provoca cicatrici și ne pot opri mișcarea cu care înaintăm dacă nu tratăm rănile emoționale create. Dacă a trecut deja suficient timp după o pierdere și încă persistă lupta pentru a putea merge înainte, înseamnă că e nevoie să învățăm un mod nou de a gândi despre aceasta. Mai specific vorbind, cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a ne ușura durerea și a ne reface este să descoperim semnificația pierderii suferite și să evidențiem scopul acesteia. Desigur că nu e chiar ușor, dar putem gândi și reflecta la ce am putea obține în urma pierderii sau durerii prin care trecem ( de exemplu, ”Mi-am pierdut soțul, dar am devenit mult mai apropiată de copii”). De asemenea vom lua în considerație modul în care am putea obține sau ajuta pe alții să obțină o apreciere nouă asupra vieții, sau să ne imaginăm schimbările pe care le-am putea face pentru a ne trăi viața cât mai mult conform scopurilor și valorilor noastre.

6. Nu permite vinei excesive să persiste prea mult timp.
Vina poate fi folositoare. In doze mici, ea este cea care ne alertează să trecem la acțiune pentru a repara o problemă din relația noastră cu o persoană. Dar vina excesivă devine toxică prin faptul că ne irosește energia noastră emoțională și intelectuală, ne distrage de la alte sarcini și ne împiedică să ne bucurăm de viață. Unul din cele mai eficiente moduri de a rezolva vina persistentă este să oferim niște scuze convingătoare. Da, probabil ca am încercat anterior să oferim scuze, dar scuzele sunt mult mai complexe decât ne dăm seama. Ingredientul crucial necesar pentru niște scuze eficiente – dar care de fapt lipsește în cele mai multe scuze standard – este o ”afirmație empatică”. Cu alte cuvinte, scuzele noastre ar trebui să se concentreze mai puțin pe explicarea lui ”De ce?” am făcut ceea ce am făcut și mai mult pe modul cum acțiunile noastre (sau absența lor) au afectat cealaltă persoană. Este mult mai ușor să iertăm pe cineva când simțim că ne-a înțeles pe deplin. Prin oferirea scuzelor (chiar dacă este pentru a doua oară), facem să crească probabilitatea ca cealaltă persoană să ne ofere o iertare sinceră, fapt ce ne va ajuta astfel să scăpăm de vină.

7. Descoperă și învață ce tratament pentru răni emoționale ți se potrivește sau ai nevoie la moment.
Este bine să încercăm diferite tehnici și să vedem care pare a fi cea mai eficientă în cazul nostru și pentru situația în care ne aflăm. E bine să ne facem un obicei regulat din a ne nota observațiile cu referire la sănătatea noastră psihologică – și mai ales după ce trecem prin situații emoționale dureroase, stresante sau dificile.

Întradevăr, practicarea igienei emoționale consumă ceva timp și efort, dar ne va crește semnificativ calitatea întregii noastre vieți. Garantat!

Traducere și adaptare a articolului ”Why we all need to practice emotional first aid”, Psiholog Guy Winch

7 sugestii pentru acordarea primului ajutor emoțional

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *