Primul lucru pe care ar trebui să-l ştii este că tu nu eşti singur! Deşi în unele momente (poate chiar în cele mai multe momente) trăieşti senzaţia că ai fi singur, nu eşti. Mereu există cineva care te poate ajuta. Cere ajutor şi ţine minte că atunci când o faci ai şi trecut de prima treaptă.

Orice persoană a avut gânduri de suicid cel puţin o dată în viaţă. Însă una este să te gândeşti ipotetic la această decizie, pe când cu totul altceva este să o iei în considerare serios. În cazul în care ai observat că în ultimul timp ajungi să te gândeşti mult prea des la sinucidere şi pe deasupra te mai şi simţi singur, eşti depresiv sau nu simţi absolut nimic, încearcă să urmezi paşii descrişi mai jos. Aceştia te vor ajuta să înţelegi ce se întâmplă cu tine, să devii mai conştient de sentimentele şi trăirile pe care le ai, să depăşeşti stările depresive pe care le trăieşti şi să mergi înainte.

 • 1.Spune stop gândurilor despre suicid. Deşi este destul de dificil să o faci, cel puţin pentru început, încearcă de fiecare dată. Nu te opri. Nu renunţa. Ai un gând legat de suicid, opreşte-l! Nu-i lăsa spaţiu pentru a te copleşi, nu-i oferi posibilitatea de a intra şi săpa adânc, interzice-i intrarea şi pune semnul „Stop” în faţa acestuia.
 • 2.Schimbă frecvenţa. În momentul în care ai oprit gândul despre suicid, încearcă să-ţi aminteşti de ceva care te face curios şi interesat. Ocupă-ţi mintea cu lucruri care te atrag şi care nu lasă spaţiu pentru nimic altceva. Îţi place pizza sau să joci tenis? Gândeşte-te la acestea şi savurează momentele.
 • 3.Distrage-ţi atenţia. Găseşte ceva ce-ţi place să faci şi, pe lângă alte gânduri, ocupă-ţi timpul cu lucruri care te interesează. În momentele când eşti depresiv poate fi destul de dificil să găseşti ceva ce să-ţi placă. Depune un efort şi caută în jur. Poate descoperi că-ţi place să alergi dimineaţa, să speli vasele sau să-ţi faci curat în laptop/computer.
 • 4.Oferă-ţi timp. Fii conştient de faptul că nu poţi fi suicidar pentru totdeauna. Adesea, gândurile suicidare sunt temporare. Depăşeşte-le, şi nu te lăsa prins în ele. Pentru a fi fericit ai nevoie de ceva care dureaza, gândurile depresive sunt temporare, nu ai nevoie de ele. Spune-le stop, nu le acorda atenţie şi cu timpul acestea vor dispărea.
 • 5.Cere ajutor. Nu contează de la cine alegi să ceri ajutor, este important să o faci. Vorbeşte cu un prieten, cu cineva din familie sau apelează la un specialist, cum ar fi chatul anonim de pe site-ul nostru pentruviata.md. Să povesteşti cuiva despre ceea ce simţi nu te va face doar să te simţi uşurat şi eliberat, ci şi ascultat, ceea ce înseamnă că există oameni cărora le pasă de tine. Însă mai important decât atât, ţie trebuie să-ţi pese de tine, tu eşti important, iar dacă treci printr-o perioadă mai dificilă în care îţi e greu să-ţi aminteşti aceste lucruri, povesteşte despre ceea ce simţi, astfel vei avea din nou spaţiu pentru a te simţi special şi pentru a găsi soluţii de a merge înainte.
 • 6.Caută şi agaţă-te de ceva important pentru tine, ceva care te va face să-ţi doreşti să trăieşti. De cele mai multe ori, când avem gânduri suicidare sau suntem depresivi, nu mai vedem niciun scop în viaţa noastră, credem că nu merită să facem nimic etc. Cum am zis şi mai sus, această stare este una TEMPORARĂ. Tu ai nevoie de ceva PERMANENT. Găseşte acel permanent pentru tine, pune-ţi un scop – vreau să ajung pe lună, şi mergi spre el, luptă pentru el, căci această luptă este cea care îţi va da putere, îţi va oferi un sens şi îţi va trasa un drum.

Nu renunţa şi cere ajutor ori de câte ori ai nevoie. Există oameni care te vor înţelege, există specialişti care te vor îndruma. A avea gânduri suicidare este ceva prin care toţi noi trecem. Şi a găsi puterea necesară pentru a depăşi această stare este ceva ce trebuie să faci. Spune stop gândurilor despre suicid, caută un scop, descoperă o dorinţă şi mergi spre ea…

Sunt Liane, şi prin intermediul articolelor plasate aici voi încerca să te familiarizez cu unele noţiuni ce ţin de sănătatea mentală. Dacă ai unele idei şi vrei să scriu despre ele, sau dacă te interesează un anumit subiect despre care ai vrea să afli mai multe, contactează-mă la liane@pentruviata.md – sunt deschisă oricăror idei şi sugestii!

Dacă te simţi singur şi ai nevoie de cineva pentru a vorbi, nu ezita să iei legătura cu noi pe chat-ul anonim (îl găseşti în colţul dreapta-jos pe website-ul www.pentruviata.md). Ne poţi contacta în zilele de lucru între orele 19.00-21.00, iar specialistul nostru îţi va răspunde mereu, căci nu eşti singur!

Ce aş putea face dacă mă gândesc la sinucidere?

Un gând despre „Ce aş putea face dacă mă gândesc la sinucidere?

 • 27 iulie 2014 la 6:38
  Legătură permanentă

  Cred că cei cu inima împietrită trebuie să-și pună primele întrebări și singur să caute răspuns:

  1. Cine mi-a dat viață?

  2. Care-i scopul vieții pe pământ?

  3. Câtă dragoste a primit de la părinți? (pentru cei ce caută plecare din cauza iubitului(ei)

  4. Câtă dragoste ai oferit pruncului tău?

  5. Ești convins9ă) că nu încurci Dragostea cu plăcerea?

  6. De ce crezi că nu ai șanse de a-ți schimba calea vieții?

  7. Știi că viața ta este mai de preț ca moartea ta?

  8. Cum revii din mormânt dacă iubitul(a) revine la tine sau datoriile se va ierta după moartea ta?

  Dacă
  ești indiferent de de întrebările de mai sus și nu-ți pasă de sensul
  răspunsurilor la întrebări – ce rost are să te duci din viață? Socoate
  că ai murit pentru trecut și cum morții nu vorbesc și nu se întorc la
  vechea problemă – așa fă și tu, nici nu-ți aduce aminte. Începe o viață
  nouă cu o mare experiență a trecutului și să știi că vei avea succes.

  sincer,
  eu am trecut o așa stare și anume aceste întrebări jucând în capul meu
  m-a oprit… Cred că poate nu toți până la ultimul minut nu vine dorința
  de a se gândi la consecința tragediei… este o altă problemă. Eu în
  1986 de duminica mare am avut
  nuntă după care a urmat o mare tragedie, am rămas numai cu gândul la
  copilul ce nu sa născut (în primele zile de septembrie) unde și ne-am
  despărțit la 1 ianuarie 1997… a urmat minute de adio ale mele… dar
  iată că din luna mai 2013 ne-am regăsit și discutăm cu aceiași dragoste.
  aici găsiți câteva versuri dedicate Princesei inimii mele… http://ionguzun.ucoz.ro/blog

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *