Fiecare trece prin aşa momente cînd deşi e înconjurat de oameni, se simte singur şi neînţeles. În fiecare din noi este adânc implantată nevoia de apropiere, de a fi înţeles şi acceptat.

În toate acestea, procesul de comunicare joacă un rol crucial.

Chiar dacă nu ne dăm întodeauna seama, aşteptăm adesea ca oamenii apropiaţi să înţeleagă ceea ce nu spunem. E un fel de “citit al gândurilor” pe care îl aşteptăm de la ceilalţi. Cu alte cuvinte, relaţionând cu familia, prietenii, ne comportăm  adesea asumând că ei trebuie să “priceapă” sau să intuiască  dorinţele şi nevoile noastre. Întrucât aceasta de cele mai multe ori e imposibil, ajungem sa ne confruntăm cu multe tensiuni şi neînţelegeri.

Multe din cele mai mari probleme ale noastre pot fi evitate prin comunicare la timpul şi locul potrivit.

În cea mai mare parte a timpului, noi comunicăm. Tot adevarat este şi faptul că în tot acest proces noi folosim nu doar cuvintele ci transmitem informaţii într-o măsură şi mai mare prin expresiile feţei, priviri, gesturi, poziţia corpului etc. Toate acestea ne slujesc pentru a comunica preferinţele, dorinţele şi nevoile noastre celor din jur.

Ştiind acestea, e bine să cunoaştem lucrurile cărora este necesar să le acordăm mai multă atenţie şi cele pe care să le evităm.

În cele ce urmează mai jos, poţi găsi câteva sugestii simple, dar care pot uşura considerabil procesul de comunicare cu oamenii, în special cu cei apropiaţi.

–          Vorbeşte! Chiar dacă membrii familiei sau prietenii te pot cunoaşte bine, ei nu-ţi  pot citi gândurile întotdeauna. Spune-le cum doreşti să fii tratat, ce te întristează şi  ce te face fericit.

–          Povesteşte celor apropiaţi ce se petrece în viaţa ta. Vei reuşi sa te faci mai uşor înţeles fără întrebări suparătoare. Plus ca “bonus”, ei vor avea mai multă răbdare cu tine în momentele tale mai “proaste”.

–          Daca simţi că eşti nervos, găseşte o modalitate de aţi scoate stresul, de a te linişti (posibilităţi sunt multe). Altfel  acesta se va revărsa asupra cuiva drag. Iar apoi va trebui să mai repari şi această problemă dacă va fi posibil. Vorbele aruncate, înapoi nu pot fi întoarse!

–          Dacă simţi că nimeni din jur nu te poate înţelege, caută o persoană de încredere (neutră), mai matură decât tine căreia să-i ceri ajutorul cu vre-un sfat. Vei reuşi astfel mai uşor să depăşeşti situaţiile dificile şi să te bucuri de relaţiile ce le ai.

Toate acestea sunt doar câteva sugestii ce le poţi folosi chiar începând de azi. Dacă îţi vine greu, practică “arta paşilor mici”.

Eu, Tatiana Versteac, psiholog la Centrul “Pentru Viaţă”, sunt deschisă pentru a răspunde şi altor întrebări legate de problemele de comunicare cu care te confrunţi. Iar în articolul următor voi aborda mai specific tema comunicării cu părinţii.

Dacă te simţi singur şi ai nevoie de cineva pentru a vorbi, nu ezita să iei legătura cu noi pe chat-ul anonim (îl găseşti în colţul dreapta-jos pe website-ul www.pentruviata.md). Ne poţi contacta în zilele de lucru între orele 19.00-21.00, iar specialistul nostru îţi va răspunde mereu, căci nu eşti singur!

Comunicare versus Înţelegere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *