În primul rînd, felicitări pentru intenția de a ajuta, cât și pentru interesul de a te informa. Oamenii, ca tine, cărora le pasă, sunt cei, care aduc alinare și susținere în momente dificile.

Uneori însă nu este așa de simplu să oferi o mână de ajutor. Chiar dacă ai intenții foarte bune. Totuși poți să te afli în situația de a ți se cere ajutor dacă prietenul tău trece printr-o perioada grea alături de familia sa, sau dacă are probleme în relație cu prietena sau prietenul său, sau dacă are o problemă de sanatate mintală.

Este bine să te informezi cu privire la cel mai posibil mod, în care ai putea ajuta persoana în problemele, cu care se confruntă. Un set de sfaturi minime poate fi găsit pe site-urile profesioniste, la care ajungi cu ajutorul motoarelor de căutare pe internet.

Un lucru important este să fii gata să asculți mai mult decît să vorbești. Persoana are nevoie să exprime tensiunile și stările interne cu privire la problemele sale. S-ar putea să nu fii deacord sau să nu vezi lucrurile în acelaș fel. Dar important este să spui persoanei că ești gata să asculți oricât are nevoie și că ești alături. Nu compara situația cu experiențele tale, cât de tentant nu ar fi. Ascultă!

Ține minte că în multe situații prietenul tău ar putea avea nevoie să vorbească și cu altcineva în afară de tine. Poți să-l ajuți să găsească asistența necesară în apropierea sa sau să mergi la un consilier cu el. Fă cunoștință cu serviciile existente în zonă. Oferă detalii persoanei sau cere sfatul serviciilor cu privire la modul, în care ar putea ajuta prietenul.

Și nu uita, cu orice problemă te poți adresa în orele de seară prin intermediul chat-ului anonim pe www.pentruviata.md

Cum să ajuți un prieten, care trece prin momente dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *