Atenţie! Informaţie pentru cei interesaţi să-şi îmbunătăţească relaţia cu părinţii şi familia!

Întâmplător este oare faptul că în înţelepciunea populară găsim proverbul „Spune-mi cine-ţi sunt prietenii şi-ţi voi spune cine eşti tu!”, iar „Spune-mi cine îţi e familia şi-ţi voi spune cine eşti” nu există?

De ce oare?

Totuşi, se mai spune că prietenii te caracterizează deoarece ei reprezintă alegerea ta, iar familia în care te naşti, nu o alegi – ea îţi e dată de Dumnezeu.

Familia, într-un fel, este un „microcosmos” şi acesta este diferit după cât de diferiţi ca personalitate sânt cei ce îl alcătuiesc. Adică fiecare familie este unică.

Totuşi, neluând în calcul faptul că ele sânt foarte diverse, toate au anumite lucruri în comun. Şi anume că pentru a fi un loc în care să te simţi bine, acolo trebuie să existe o comunicare sănătoasă, înţelegere, dragoste şi încredere între membrii ei. Toate acestea reprezintă nişte legi nescrise.

Indiferent de vârsta la care sunt copiii, problemele de relaţionare pot fi generatoare puternice de durere şi tristeţe. Te poţi trezi aruncat în vâltoarea disperării şi a neputinţei. Vârsta adolescenţei poate fi una în mod deosebit mai vulnerabilă şi predispusă spre neînţelegeri cu părinţii.

Şi tot atât de adevărat este şi faptul că, cu cât mai mult eşti dispus să investeşti în creşterea calităţii relaţiilor cu părinţii, cu atât mai multe satisfacţii îţi garantezi. Cu cât mai devreme începi această investiţie, cu atât mai avantajat eşti!

Dacă nu eşti indiferent faţă de calitatea relaţiei tale cu părinţii sau poate adesea te-ai simţit foarte neputincios în încercarea de a te apropia de ei, sau toate încercările tale de a te face înţeles s-au soldat cu eşec, aici vei putea găsi idei, sugestii ce ar putea fi de un real ajutor, chiar dacă uneori pot părea neînsemnate.

Calitatea relaţiei cu părinţii poate fi considerabil influienţată de aşa detalii:Tania2

–          Povesteşte parinţilor, familiei detalii şi amănunte din viaţa de zi cu zi ce ţi s-au întâmplat la şcoală, cu colegii etc., chiar dacă acestea par neimportante. Acestea pot ajuta la consolidarea comunicării, pot servi ca uşi pentru creşterea intimităţii din relaţia ta cu părinţii. În multe familii, singurele lucruri pe marginea cărora se comunică sunt când membrii ei au nevoie de ceva, când părinţii ceartă copii pentru ce au greşit sau când le spun să facă ceva.

–          Dacă e dificil să-i faci pe părinţi să te asculte, găseşte un moment în programul lor când poţi să le vorbeşti. În unele familii, statul la masă este unul dintre cele mai bune pretexte; alteori seara, înainte de culcare etc.

–          Ascultă! Urechile sunt cel mai bun instrument de comunicare. Părinţii vor să comunice cu copiii, dar nu ştiu adesea cum să înceapă. Dacă eşti gata să pui întrebările potrivite având răbdare să şi asculţi răspunsurile lor, le vei oferi un punct de pornire şi vei avea ocazia chiar să auzi lucruri care să te surpindă.

–          Elimină lucrurile care ţi-ar putea distrage atenţia ca mobilul, televizorul etc.

–          Cooperează! Acest lucru face minuni. Gândeşte-te numai de câte ori ai cerut tot felul de învoiri şi privilegii, iar părinţii au spus „nu”. Cel mai bun răspuns nu este să întrebi „De ce?”, pentru că e cam greu să pronunţi aceste cuvinte fără ca ele să nu sune ca o provocare la adresa autorităţii părinţilor. Spune-ţi motivele şi permite-le într-o manieră care nu face presiune să te înţeleagă. Vei vedea ce se va întâmpla!

–          Nu uita să le oferi respect şi consideraţie pentru a menţine canalele de comunicare deschise în permanenţă.

–          Sursa frustrării şi a conflictului din cele mai multe case se învârte în jurul aceluiaşi set de situaţii standard, cum ar fi starea camerei tale, distribuirea şi îndeplinirea responsabilităţilor fiecărui membru al familiei, tema de casă, programul tău zilnic, stabilirea regulilor şi sarcinilor. Învaţă să priveşti în mod diferit aceste zone conflictuale; ele sunt de asemenea zone care îţi oferă ocazia de aţi demonstra dragostea faţă de părinţi.

–          A fi parte integrantă din familie înseamnă sa-ţi asumi ideea de echipă. Dacă toţi cei din casă ar gândi doar pentru ei, familia s-ar duce de râpă.

–          Temele pentru acasă. Ai grijă ca acest subiect să fie la ordinea zilei. De fapt, temele ar trebui să se afle chiar pe primul loc. A uita să le acorzi timpul cuvenit nu înseamnă decât a le transforma într-o piedică.

–          Trebuie să fii cel care doreşte să se schimbe şi să facă tot ceea ce ţine de tine pentru a trăi în familie mai degrabă ca în rai decât ca în iad. Acestea sună simplu, dar greu de realizat pentru că cer multă acţiune din partea ta.

Întradevăr, o bună comunicare nu se realizează uşor, ci necesită o minte trează şi un antrenament constant. Fă tot ceea ce îţi stă în puteri pentru a o împlini. Nu renunţa sub nicio formă!

Între tine şi părinţii tăi este o legătură vitală, care poate fi folosită pentru a duce la o relaţie plină de dragoste şi această legătură vitală este comunicarea.

Construieşte pe ea, întăreşti-o şi protejeaz-o cu toată energia de care dispui!

Acest material este o continuare a articolului întitulat „Comunicare versus Înţelegere” care are ca scop să te ajute să păşeşti cu cât mai multă îndrăzneală şi încredere pe calea dezvoltării tale personale.

Eu sunt Tatiana şi dacă te simţi singur şi ai nevoie de cineva pentru a vorbi, nu ezita să iei legătura cu noi pe chat-ul anonim (îl găseşti în colţul dreapta-jos pe website-ul www.pentruviata.md). Ne poţi contacta în zilele de lucru între orele 19.00-21.00, iar specialistul nostru îţi va răspunde mereu, căci nu eşti singur!

Sursă: Ken Davis, Cum să trăieşti cu părinţii fără să-ţi pierzi minţile!, Cluj-Napoca,1998.

Cum să relaţionezi eficient cu părinţii!
Etichetat pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *