Potrivit psihologului Jerry Deffenbacher , PhD, care este specializat în managementul mîniei, unii oameni într-adevăr ” se înfierbîntă ” mai repede decât alții , ei se înfurie mai ușor și mai intens decât persoana medie. Există, de asemenea, cei care nu arată furia lor în moduri spectaculoase cu voce tare , dar sunt cronic iritabili și morocănoși . Oameni, care ușor se mînie, nu blestemă întotdeauna și nu arunca lucruri. Uneori ei se retrag social , stau bosumflați sau se îmbolnăvesc fizic .

Oamenii care ușor se mânie , în general au ceea ce unii psihologii numesc toleranță scăzută față de frustrare , ceea ce înseamnă pur și simplu că ei simt că nu ar trebui să fie supuși la frustrare , inconveniențe sau supărare . Ei nu se pot ”lua în mîini” și sunt deosebit de înfuriați în cazul în care situația pare oarecum nedreaptă: de exemplu , cînd sunt corectați de o greșeală minoră.

Ceea îi face pe acești oameni să fie astfel ? O serie de lucruri. Una dintre cauze ar putea fi genetică sau fiziologică. Există dovezi că unii copii se nasc mai iritabili , sensibili , și ușor de înfuriat , și aceste semne sunt prezente de la o vârstă foarte fragedă . Alta poate fi o cauză socio-culturală . Mînia este adesea considerată ca fiind negativ. Noi am învățat că e bine să-ți exprimi anxietate , depresie  sau alte emoții , dar nu să ne exprimăm furia . Ca rezultat, noi nu învățăm cum să o dirijăm sau să o canalizăm constructiv .

Cercetarea a constatat, de asemenea, că mediul familial joacă un rol important . De obicei, oamenii care sunt ușor de mâniat provin din familii care sunt perturbatoare , haotice , și nu sunt învățați cum se comunică la nivel emotional
*****************

Traducere și adaptare din limba engleză din articolul Asociației Americane de Psihologie

De ce unii oameni sunt mai mînioși decât alții?
Etichetat pe:    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *