PageLines- logo.png4 decembrie 2013, Chișinău. Asociația Obștească ”Altruism” deschide Centru de Promovare a Valorii Vieții ”Mirt” pentru a asista persoanele, care trec prin crizele profunde ale vieții.

Beneficiarii Centrului pot fi persoanele, care trăiesc stări cumplite de tristețe și disperare, au gînduri suicidare sau au avut tentative de suicid. De asemenea Centrul oferă asistență celor, ce  au pierdul persoane dragi suicidului, cît și au rude/prieteni, care au avut tentative de suicid.

Serviciile Centrului sunt gratuite, anonime și sunt disponibile în regim online sau la cabinetul de consiliere.

Serviciile de consiliere online pot fi accesate zilnic între orele 19.00-23.00 (luni-vineri) prin intermediul chatului anonim pe pagina www.pentruviata.md, unde persoana poate discuta cu specialiștii despre problemele, cu care se confruntă.

De asemenea este disponibil serviciul de consiliere cu psihologul, care va oferi asistența specializată persoanelor, care trec prin criză, ce aduce frămîntări suicidare, impas sau doliu.

Centrul oferă  și servicii de  instruire în domeniu pentru funcționarii publici, pedagogi, asistenți sociali, medici, alți specialiști, cît și  organizează evenimente de sensibilizare și informare pentru public larg.

Programarea pentru consultație sau solicitarea de instruire se face prin email ajutor@pentruviata.md, la tel. 069379000 sau prin intermediul chat-ului pe pagina www.pentruviata.md

Pentru adolescenții ca și grup de risc în domeniul suicidului sunt organizate evenimente, treninguri, menite să consolideze sentimentul de valoare  personală și a vieții, cît și funcționează un club (Changemakers Club), în care ei se pot implica pentru a folosi util timpul liber, participînd la activități de caritate, implicare civică, etc.

Avînd în vedere faptul că iarna și perioadele de sărbători pot acutiza stările de singurătate, neajutorare și disperare,  invităm cetățenii  să  manifeste considerație față de aproapele, care poate avea crize emoționale, să fie receptivi la cazurile, cînd persoanele, mai ales adolescenții, rămîn singuri, cît și să se documenteze asupra semnelor presuicidare,  pe care poate manifesta  o persoană, și să acționeze promt în cazurile, cînd cineva le manifestă, manifestînd empatie, înțelegere și încurajînd persoana să apeleze la serviciile de suport al Centrului ”Mirt”.

Pentru contact – Liuba Ceban, Președinte AO ”Altruism”, 069379000

*********************

Notă: Statistic, în fiecare an, în R. Moldova sunt înregistrate peste 500-700 cazuri de suicid anual, multe dintre care implică minori sau tineri. Conform aceleiași statistici, în fiecare caz de suicid sunt cel puțin 7-10 persoane, care suferă. Suferă în liniște, fără să aibă ajutor și susținere, fără să-și exprime suferința. Conform declarațiilor Ministerului Afacerilor Interne, în anul 2012 R. Moldova a pierdut  suicidului peste 20 de minori, iar peste 100 au avut tentative de suicid. Credem că este datoria noastră, a tuturor, să confruntăm clișeiele și stigmele, cu care se confruntă persoanele, mai ales copiii, să îi susținem, să îi ascultăm și să spunem că suntem alături.

 

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 3.000 de oameni se sinucid în fiecare zi în întreaga lume, iar 1 milion de oameni se sinucid anual, ceea ce înseamnă un caz de suicid la fiecare 40 de secunde, rata sinuciderilor crescând în ultimii 50 de ani cu 60% în majoritatea ţărilor. Centrul pentru promovare a valorii vieții ”Mirt”  este singurul specializat în prevenirea suicidului în R. Moldova, fiind o voce a celor ce suferă din cauza acestui fenomen, cît și a stigmelor, tăcerii, clișeilor și prejudecăților față de fenomen.

În premieră – servicii gratuite pentru persoane și familiile, care se confruntă cu fenomenul suicidului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *