Legăturile pe care le creăm noi cu alţi oameni din jurul nostru, sunt de două tipuri: pozitive şi negative. Relaţiile pozitive sunt cele care ne ajută să mergem înainte indiferent de situaţie, sunt relaţiile care ne fac mai buni şi mai puternici, relaţiile care ne trezesc zâmbete şi ne fac fericiţi. Legăturile negative însă sunt cele care ne împovărează viaţa, care sunt un impediment pentru a merge mai departe, care ne provoacă durere şi ne fac să ne îndoim de noi înşine.

Adesea, noi nu conştientizăm din start că suntem într-o relaţie de acest tip, fie una romantică sau o simplă prietenie. Orice relaţie crează un anumit ataşament, care poate fi de ordinul legăturilor pozitive sau negative. Doarece noi nu reuşim să observăm legăturile nesănătoase care se creează într-o relaţie, acestea se pot repeta la infinit.

Cum poţi vedea că o relaţie este toxică?

Acestea de obicei presupun un efort adiţional. Dacă după o întâlnire cu un prieten sau după o zi petrecută cu persoana iubită te simţi epuizat emoţional, ar fi cazul să începi să-ţi pui întrebări, în special în cazul în care această stare se tot repetă.

Cum să înţelegi legăturile negative?

 1. Primul lucru pe care ar trebui să-l faci în aşa situaţii, este să iei o pauză de la relaţie. Aceasta presupune să nu interacţionezi cu persoana în cauză pentru o perioadă de timp, indiferent dacă este o relaţie de prietenie, romantică etc.
 2. În acest timp analizează relaţia şi încearcă să descoperi pe ce se bazează ea: iubire, susţinere, respect, frică, necesitate etc. De asemenea, întrebă-te care este scopul acesteia: te face să devii mai bun, îţi pune impedimente în calea ta etc.
 3. Caută în trecutul vostru să vezi dacă descoperi pe ce se baza la început, pe ce se bazează acum şi când sau unde a avut loc acel moment de cotitură în care au apărut emoţiile negative.
 4. Deşi totul poate părea sumbru la momentul actual, având în vedere că această relaţie există, undeva sunt şi părţile sale pozitive. Caută-le, vezi cum îţi influenţează acestea viaţa şi decide.

În acest punct ai două posibilităţi: rupi relaţia toxică şi negativă complet sau încerci să o repari. În cele mai multe dintre cazuri, dacă ai ajuns să-ţi pui aceste întrebări şi răspunsurile pe care ţi le oferi sunt în cea mai mare parte negative, soluţia ar fi să pui punct relaţiei toxice permanent.

Cum să faci faţă şi să rupi legăturile nesănătoase?

Psihologul Howard Halpern, în cartea sa „How to break your addiction to a person” („Cum să pui punct obsesiei tale pentru o persoană”), oferă câteva sugestii pentru a rupe o relaţie toxică:

 • Scrie într-un jurnal despre interacţiunile tale cu persoana în cauză, în special despre sentimentele şi emoţiile pe care le-ai avut în timpul interacţiunilor cu aceasta.
 • Găseşte aşa-numitele modele repetitive. Emoţiile negative pe care le simţi într-o relaţie curentă, cel mai probabil le-ai mai avut şi înainte. Analizează legăturile trecute şi cele prezente pentru a reuşi să descoperi anumite modele şi caracteristici prezente pentru toate.
 • Caută şi descoperă-ţi fricile. În momentul în care decidem să rupem o relaţie, mai multe temeri ne copleşesc. Descoperirea acestora şi conştientizarea maturităţii noastre, precum şi posibilităţii de a le face faţă, este unul dintre cei mai importanţi paşi în ruperea legăturilor nesănătoase.
 • Nu uita, tu nu eşti singur. În jurul tău există şi alţi oameni, familia, prietenii, colegii, pe care cel mai probabil i-ai îndepărtat în ultimul timp, relaţia toxică ocupându-ţi cea mai mare parte din viaţă. Aşa se întâmplă în cele mai multe dintre cazuri, nu trebuie să fii ruşinat sau să te simţi vinovat. Vorbeşte cu ei şi reia legăturile sănătoase.
 • Fii mereu conştient de identitatea şi personalitatea ta. Deşi oamenii din jur contribuie la formarea noastră, identitatea ta este numai a ta. Tu – trup, suflet şi minte – îţi aparţii doar ţie, prin urmare fericirea ţi-o construieşti singur.
 • Descoperă-ţi dorinţele şi fii conştient de acestea. Să ştim ce vrem, ce aşteptări avem şi care sunt scopurile noastre poate fi foarte important în conştientizarea tipului de relaţii în care suntem şi în care va urma să intrăm.
 • Nu te implica într-o singură relaţie până peste cap şi, prin urmare, îndepărta restul oamenilor din jurul tău. Existenţa şi importanţa mai multor oameni în viaţa ta, cum ar fi fraţii şi surorile, părinţii, colegii de la şcoală, prietenii etc., te va împiedica să faci obesie şi să intri în relaţii negative pe viitor.

Acestea sunt doar câteva sfaturi prin care ai putea descoperi, înţelege, face faţă şi pune punct legăturilor negative şi relaţiilor toxice. În momentul în care nu te simţi bine lângă cineva, te simţi epuizat după fiecare întâlnire cu această persoană, relaţia cu ea îţi aduce mai multe emoţii şi trăiri negative decât pozitive, nu ezita, urmează paşii de mai sus şi încearcă să descoperi ce stă la baza relaţiei. Dacă aceasta nu are nicio şansă de reuşită şi va continua să te consume la infinit, ridică-te în faţa ei şi pune-i punct. Înconjoară-te de oamenii şi emoţii pozitive, de lucruri bune care te fac să zâmbeşti, mergi înainte şi construieşte-ţi propria fericire.

Dacă te simţi singur şi ai nevoie de cineva pentru a vorbi, nu ezita să iei legătura cu noi pe chat-ul anonim (îl găseşti în colţul dreapta-jos pe website-ul www.pentruviata.md). Ne poţi contacta în zilele de lucru între orele 19.00-21.00, iar specialistul nostru îţi va răspunde mereu, căci nu eşti singur!

 

 

Relaţiile negative: Ce sunt acestea şi cum să le facem faţă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *